Wie beweert dat Opel elegante, maar erg brave auto’s tekent, had tot nog toe geen ongelijk. Onder PSA-bewind krijgt het merk uit Rüsselsheim eindelijk de vrijheid om een nieuwe richting te geven aan zijn vormtaal, die technologie, raffinement, energie en Duitse degelijkheid moet uitstralen. Het model dat deze stijl mag inwijden, is de nieuwe Mokka – die inderdaad het achtervoegsel X verliest.
De eyecatcher is ontegenzeggelijk de zogenaamde Vizor-voorpartij. De erg ranke ledkoplampen – die als optie van het IntelliLux LED Matrix-type zijn – worden verbonden door een zwart glanzend paneel met subtiele chroomrand waarvan de onderzijde een uitgestrekte vleugel vormt en centraal de Opel-Blitz draagt. Dat visuele geheel rust op een massieve voorbumper, die naadloos doorloopt in de voorvleugels. De zwarte motorkap accentueert de gespierde lijnen van de wielkasten, die plaats bieden aan alu velgen tot 18 duim.
Ook het dak kan in het zwart worden gelakt. In dat geval wordt de indruk versterkt dat het om een zwevend paneel gaat, al zorgt de dikke chroomrand boven de zijruiten voor een duidelijke onderbreking. De achterpartij is dan weer minder revolutionair, maar daarom niet minder bevallig.
Compacter maar niet kleiner
De nieuwe Mokka is 12,5 cm korter dan zijn voorganger, maar heeft een iets langere wielbasis (+2 mm) en is 10 mm breder. De auto biedt vijf zitplaatsen en een bagageruimte (350 liter) die vergelijkbaar is met die van zijn voorganger. Met een lengte van 4,15 meter voelt hij zich als een vis in het drukke stadswater.
De ingenieurs in Rüsselsheim hebben bovendien veel aandacht besteed aan het beperken van het voertuiggewicht en het optimaliseren van de carrosseriestijfheid. Dankzij deze inspanningen is de nieuwe Mokka tot 120 kg lichter dan zijn voorganger, terwijl de torsiestijfheid 30% is toegenomen.
De voordelen hiervan zijn evident, dixit Opel: de nieuwe Mokka verbruikt minder energie en reageert tegelijkertijd directer op input van de bestuurder, is wendbaarder en rijdt nog plezieriger. Dat hopen we binnenkort aan den lijve te ondervinden tijdens een testrit.
i-Cockpit op zijn Opels
Wie geen fan is van de i-Cockpit van Peugeot hoeft niet te vrezen: Opel heeft het dashboard niet als dusdanig overgenomen van de Peugeot 2008, al valt de verwantschap niet te ontkennen. Opel noemt zijn volledig digitale dashboard ‘Pure Panel’.
Er zijn geen analoge tellers of nutteloze decoratieve animaties te vinden in de nieuwe Mokka. De weergave is strak en duidelijk geordend, de informatie doeltreffend en gericht op wat echt nodig is. Het horizontaal uitgestrekte instrumentenpaneel integreert twee breedbeeldschermen, waarvan de bestuurdersdisplay tot 12 inch groot is. Voor intuïtief gebruik en minimale afleiding van de bestuurder zijn essentiële functies onveranderd te bedienen met fysieke knoppen.
Zitcomfort is het handelsmerk van Opel. De Mokka pakt uit met een optionele bestuurdersstoel in geperforeerd leder waarvan de zitting en de rugleuning verwarmd kunnen worden en die over een massagefunctie beschikt.
Meteen elektrisch
De nieuwe Mokka is het eerste model in de geschiedenis van Opel dat direct vanaf de marktintroductie leverbaar is met elektrische aandrijving. De Mokka-e beschikt over een vermogen van 100 kW (136 pk) en een maximumkoppel van 260 Nm, net zoals de Peugeot e-2008 en de DS3 Crossback E-Tense dus. De bestuurder heeft keuze uit de rijmodi Normal, Eco en Sport, waarmee het gedrag van de auto naar wens kan worden aangepast.
De batterij heeft een middelgrote capaciteit van 50 kWh en kan overweg met snelladers van 100 kW. In dat geval is de batterij in 30 minuten tot 80 procent opgeladen. De actieradius van de Mokka-e is vastgesteld op 322 km volgens de WLTP in de rijmodus Normal. In de Eco-modus wordt de bestuurder geholpen om het rijbereik zo veel mogelijk te optimaliseren. En of het nu gaat om een wallbox, snellader of huishoudelijk stopcontact: de batterij van de Mokka-e kan op allerlei manieren worden opgeladen, via een 1-fase aansluiting tot en met een 11 kW 3-fasen aansluiting. Voor extra gemoedsrust geeft Opel acht jaar fabrieksgarantie op de batterij.
De verkoop start tegen het einde van de zomer, terwijl de eerste exemplaren begin 2021 bij de dealers arriveren. De Opel Mokka wordt ook leverbaar met benzine- en dieselmotoren.