Autosalon

© Pieter Beerden

Overzicht: alles over het 100ste Autosalon, de hoogmis van de automobiel

14 januari 2023
Door Stijn Blanckaert
Het honderdste Brusselse autosalon staat voor de deur. Vanaf vandaag openen de deuren van de Heizel zich voor het grote publiek, dat er het gamma van 50 merken kan ontdekken, inclusief talloze wereld-, Europese- en Belgische premières. Een overzicht van wat je mag verwachten.


Eindelijk is het zover. Vandaag openen – na een onderbreking in 2021 en 2022 omwille van corona - in totaal vijf Heizelpaleizen de deuren voor het honderdste autosalon, dat – hoewel wat kleiner dan de voorbije edities – toch goed is voor 50 verschillende merken die niet minder dan 95 procent van de Belgische automarkt vertegenwoordigen, als we bij de merken met een eigen stand ook de merken optellen die modellen in gemeenschappelijke ruimten presenteren. Zo is Mercedes, dat geen eigen stand heeft, toch vertegenwoordigd in Paleis 6, waar op “The Avenue” een reeks droomauto’s van Alpina, Aston Martin, Jaguar, Land Rover, McLaren en dus ook Mercedes-Benz staan.

Op Volvo, Jaguar-Land Rover en Mercedes-Benz na, zijn alle belangrijke merken die aanwezig zijn op de Belgische automarkt in Brussel vertegenwoordigd, naast een hele reeks nieuwe merken die van de gelegenheid gebruik maken om hun gamma –voor het eerst – aan het Belgische publiek voor te stellen.

Op onderstaande kaart ziet u het grondplan van het autosalon. We bezochten het salon al en geven hieronder mee wat u in elk van de paleizen kan zien.
Schermafbeelding 2023 01 11 om 10.36.41

Download hier het plan van het Salon

Patio

Wanneer de bezoekers via de hoofdingang (vanop Parking C) het salon betreden doen ze dat in de Patio, waar Febiac de “100th Edition Experience” voorstelt. Hier worden vijftien emblematische auto’s uit de voorbije honderd jaar autogeschiedenis tentoongesteld in een klank- en lichtspel, met ook specifieke activiteiten en animaties en een videoprojectie over honderd jaar autosalon in Brussel.

Forum Dome

Voor het eerst is er, in paleis 9 vlak naast de Patio, een “Forum Dome”. Op die locatie met 150 plaatsen worden de hele dag door gratis uitlegsessies georganiseerd door de organisatie, deskundigen uit de autosector en exposanten. U kan het programma hiervoor hier bekijken.

Paleis 9

In Paleis 9 vinden we de stands van BAIC, DFSK, Dodge, Seres, Smart, SWM, American Shop, BEHVA, Born2Drive, Car of the Year, Diagnose Car, E-Cloud Company, Eco Diamond, Educam, eSport Village (META), EV-quip, Febelauto, Freemove, EV Point, Fuels Europe, GOCA, Green Power, Interparking, La Défense, Q-Mobility, Q-Music, Van Mossel, VH Global Trading, Wallbox, Work System, XEV Trade en Zeborne 

De premières

In dit paleis kan u in première kennismaken met de BAIC X55, een Chinese middenklasse-SUV met een benzinemotor. Een andere grote première in Paleis 9 is die van de Seres 5, een Chinese, volledig elektrische SUV-coupé. 
Autonieuws BMS2023 144Onder Paleis 9 liggen de paleizen 5, 6, 7 en 11, waar de bekendste automerken een stand hebben.

Paleis 5

In het meest linkse paleis vinden we alle merken van de Stellantis-groep en van Groupe Renault. Het gaat dan om Abarth, Alfa Romeo, Alpine, Citroën, DS, Dacia, Fiat, Jeep, Maserati, Opel, Peugeot en Renault. 
Autonieuws BMS2023 56De premières en concept cars

Bij Abarth wordt in première de elektrische Abarth 500e getoond en bij Alfa Romeo zijn de modeljaren ’23 van de Giulia en de Stelvio voor het eerst te zien. Autonieuws BMS2023 59Niet minder dan drie wereldpremières bij de Italiaanse Stellantis-tak in Paleis 5 dus. Ook bij de Duitse tak van Stellantis, met name bij Opel, vinden we in dit paleis een reeks grote premières. Autonieuws BMS2023 54De opmerkelijkste is de elektrische Opel Astra die er naast de Opel Astra Sports Tourer GSe, de Opel Grandland GSe en de Opel Mokka Electric voor het eerst te zien zal zijn.
Autonieuws BMS2023 60Ook qua concept cars is er heel wat te zien in Paleis 5, want Citroën toont er de olijke Oli, DS de E-Tense Performance en Renault de 4EVER Trophy en de Renault 5, terwijl Dacia met de Manifesto concept uitpakt en de unieke Alpenglow bij Alpine tentoongesteld wordt.

Alfa Romeo

Alfa Romeo toont naast het nieuwe modeljaar van de Stelvio en Giulia ook de langverwachte en intussen gelanceerde Tonale die er ook als Plug-in Hybrid is.
Autonieuws BMS2023 72Alpine

De radicale sportwagens van Alpine ontbreken natuurlijk niet in Paleis 5. De extreem sportieve A110R, die we deze maand voor u gaan testen in Spanje, is er de opvallendste aanwezige. De unieke concept car Alpenglow toont dan weer de schone toekomst voor de racewagens van morgen.
Autonieuws BMS2023 48Citroën

Bij Citroën staan naast de OLI concept car ook de elektrische ë-C4, ë-C4 X, C5 Aircross en C5 X Plug-in Hybrid, de Citroën AMI en de elektrische ë-Berlingo in de kijker.
Autonieuws BMS2023 63Dacia

Dacia heeft er weer een uitstekend 2022 op zitten en toont in Brussel zijn nieuwe visuele identiteit en natuurlijk het hele gamma, terwijl de concept car Manifesto Dacia’s visie van een betaalbare en ecologisch performante auto toont.
Autonieuws BMS2023 42DS

DS toont naast de E-Tense Performance Concept in Brussel de vernieuwde DS 7 en DS 3 (die het bijvoegsel “Crossback” verloren), naast de DS 4 en DS 9.
Autonieuws BMS2023 75Fiat

Bij Fiat wordt het vereenvoudigde gamma tentoongesteld. De Italianen zetten de 500X Hybrid en Tipo Hybrid er in de schijnwerpers, naast de nieuwe 500e berline, cabrio en 3+1.
Autonieuws BMS2023 57Jeep

Vanzelfsprekend wordt de elektrische Jeep Avenger de blikvanger bij het Amerikaanse merk. Hij krijgt het gezelschap van de nieuwe Grand Cherokee 4xe, de Compass en de Renegade e-Hybrid.
Autonieuws BMS2023 70Maserati

Maserati kan in Brussel eindelijk de goed onthaalde Grecale aan het Belgische publiek tonen en stelt er zijn Folgore-elektrificatiestrategie voor. Naast de Grecale staan ook de Ghibli, de Levante en de schitterende MC20 Cielo op de stand. 
Autonieuws BMS2023 51Opel

Voor Opel is Brussel erg belangrijk. De autobeurs is namelijk het decor voor niet minder dan vier wereldpremières voor het merk, met de Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe, twee plug-inhybrides met een sportieve insteek, maar ook met de Grandland GSe, een prestatiegerichte plug-inhybride SUV en de elektrische varianten van de nieuwe Astra en Astra Sports Tourer. Ook de vernieuwde Mokka Electric met een groter rijbereik, de elektrische lichte bedrijfsvoertuigen en de elektrische Corsa-e en Combo-e Life zijn er te zien.
Autonieuws BMS2023 55Peugeot

Voor Peugeot zal het vooral de nieuwe 408 zijn die de aandacht trekt in Brussel. Deze knap getekende crossover fastback is verkrijgbaar als plug-inhybride met 180 of 225 pk en met een benzinemotor van 1,2 liter. Op een elektrische variant is het nog even wachten.
Autonieuws BMS2023 67Verder toont het merk uit Sochaux in Brussel onder meer de 308 SW, de e-208 GT, de 508 Sport Engineered en de endurance-racer 9X8 uit het World Endurance Championship.
Autonieuws BMS2023 65Renault

Renault toont op zijn stand met een voorproefje van de elektrische Renault 5, de Scénic Vision en de 4EVER Trophy niet minder dan drie concept cars, maar ook de nieuwe Austral-SUV, de Arkana, de Mégane E-Tech Electric zijn van de partij.
Autonieuws BMS2023 41Paleis 6

Paleis 6 is dan weer de plaats waar Astara zijn merkenportfolio tentoonstelt met Hyundai, Isuzu, Maxus, MG, SsangYong, Silence en Suzuki. Ook Ford, Honda, Mazda, Polestar en Tesla hebben er een stand.
Autonieuws BMS2023 31Paleis 6 is ook de locatie waar op ‘The Avenue’ dreamcars van Alpina, Aston Martin, Jaguar, Land Rover, Lotus, McLaren en Mercedes-Benz tentoongesteld worden.

De premières en concept cars

Honda toont op het Brusselse autosalon in Paleis 6 als grote première de Honda Jazz en Jazz Crosstar. Ook Ford pakt er uit met een première want toont voor het eerst in Europa de nieuwe Ford Bronco.Autonieuws BMS2023 36 Die in de VS erg populaire 4x4 wordt in beperkte reeks ook naar ons continent gebracht. Een andere première in Paleis 6 is te vinden bij Mazda, dat de terugkeer van de wankelmotor aankondigt in de vorm van de elektrische MX-30 met een range extender die van die technologie gebruikmaakt.
Autonieuws BMS2023 81Ford

Naast de Bronco toont Ford in Paleis 6 de nieuwe Ranger pick-up, de voor dit jaar verwachte vernieuwde Mustang, de Tourneo en Transit Custom, de Tourneo Connect, de elektrische Mustang Mach-E, de Fiesta en de Focus.
Autonieuws BMS2023 27Honda

Niet alleen met het Belgische debuut van de Civic e:HEV-hybride maar ook met de Europese première van de gefacelifte Honda Jazz en de nieuwe Jazz Crosstar maakt Honda het mooie weer in Brussel. Er staan met de in Belgische première getoonde CL500 Scrambler, XLV750 Transalp en CB750 Hornet ook motoren op de stand van het Japanse merk. Fans van sportieve auto’s kunnen er de nieuwe Civic Type R bekijken.
Autonieuws BMS2023 23Hyundai

Het grootste door Astara bij ons ingevoerde merk is Hyundai. De Koreanen tonen in Brussel de gestroomlijnde elektrische Ioniq 6 in Belgische première, naast de rest van het intussen erg uitgebreide gamma.
Autonieuws BMS2023 17Isuzu

Isuzu biedt met de D-Max een robuuste pick-up aan. Die staat in Brussel als speciale reeks met de naam Omuro.
Autonieuws BMS2023 1Maxus

Maxus, dat tot nog toe bekend was voor zijn elektrische bedrijfsvoertuigen (eDeliver 3 en eDeliver 9) biedt met de MIFA 9 nu ook een elektrische MPV aan, een personenwagen met een zee van binnenruimte en een futuristische lijn. Ook de T90EV elektrische pick-up en de Electric Light Truck zijn als Belgische première te zien op de stand van het merk.
Autonieuws BMS2023 3Mazda

Bij Mazda staan er zes auto’s uit het huidige gamma op de stand van 917 m2, naast één oldtimer, de Mazda Cosmo 110S uit 1971. De wereldpremière van de MX-30 met range extender zal er natuurlijk het belangrijkste nieuws zijn maar ook de MX-5, CX-5 en natuurlijk de succesvolle CX-60 plug-inhybride zullen veel bekijks hebben.
Autonieuws BMS2023 80MG

Bij MG kan u de nieuwe MG 4 ontdekken, die we hier al testten. Verder is onder meer ook de MG ZS met verbrandingsmotor er te zien.
Autonieuws BMS2023 9Polestar

Polestar showt in Brussel de Polestar 3 SUV, de technische evenknie van de in Brussel ontbrekende Volvo EX90. Natuurlijk staat ook de Polestar 2, het huidige succesmodel van het Chinese elektromerk er.
Autonieuws BMS2023 11Silence

Het Spaanse merk is nieuw op onze markt en biedt elektrische stadsmobiliteit met scooters en vierwielers met een unieke, uitneembare batterij. Geïnteresseerden kunnen in Paleis 6 alles te weten komen over de nieuwste aanwinst in het gamma van door Astara ingevoerde merken.
Autonieuws BMS2023 5SsangYong

Voor het door staalgroep KG overgenomen SsangYong, dat nu een nieuwe toekomst heeft, is het wachten op de komst van de Torres, die nog niet in Brussel staat. Wel te zien zijn onder andere de geüpdatete Rexton en Musso en de Korando e-Motion.
Autonieuws BMS2023 18Suzuki

Het sympathieke Japanse merk heeft geen grote nieuwigheden in Brussel maar toont er wel de Vitara en S-Cross Strong Hybrid als nieuwste varianten in het gamma.
Autonieuws BMS2023 6Tesla

Alle huidige Tesla’s, inclusief de met 1.020 pk extreem performante Model S Plaid staan in Brussel. Reken dus op de Model 3, Model Y, Model S en de Model X. 
Autonieuws BMS2023 35Paleis 7

Hier staan BMW en MINI, BYD, Kia, Lexus en Toyota, Nissan en Subaru 

De premières en concept cars

Bij Nissan kunnen we voor het eerst de nieuwe X-Trail van nabij bekijken, waarover u bij Autonieuws al alles kon lezen, en is ook de Ariya Single Seater concept car te zien. 

MINI stelt er in Belgische première de MINI Concept Aceman tentoon en bij BMW kunnen liefhebbers zich in première vergapen aan de in beperkte reeks gebouwde 3.0 CSL. Autonieuws BMS2023 100Hoewel er geen motorsalon is dit jaar, toont BMW op de stand in Paleis 7 wel de nieuwe BMW M 1000 RR in Belgische première. Deze ultrasportieve superbike met 212 pk werd ook al besproken op onze site, met dank aan onze collega’s van Motornieuws.be. 

BMW

In totaal stelt BMW in Brussel 14 auto’s tentoon (waaronder de langverwachte M3 Touring en de nieuwe XM), samen met 4 BMW-motoren. De grootste nieuwigheden zijn de nieuwe 7-Reeks, die er ook als elektrische i7 zal zijn, en de recent gelanceerde X1 (met de elektrische iX1). In totaal staan in Brussel zeven elektrische BMW-SUV’s tentoongesteld, waaronder de krachtigste plug-in van het merk, de XM.
Autonieuws BMS2023 97BYD

Voor de meeste Belgen zal het in Brussel ook de eerste keer zijn dat ze de drie modellen van het nieuwe Chinese merk BYD kunnen bekijken. Het gaat om de Atto 3, waar we zeer over te spreken waren, de Han en de Tang.
Autonieuws BMS2023 87Kia

Van de kleinste tot de grootste Kia uit het aanbod, op de Rio na zullen ze allemaal aanwezig zijn op de stand van het Zuid-Koreaanse merk. Het elektrische topmodel EV6 zal er ongetwijfeld veel aandacht trekken, maar ook de knappe nieuwe Sportage, de Niro, de Ceed, de Picanto, Xceed, Stonic en Sorento zijn er te zien.
Autonieuws BMS2023 92Lexus

Lexus had vorig jaar heel wat nieuwigheden en neemt ze ook mee naar Paleis 7. In Belgische première staan de elektrische RZ450e en de plug-in hybride RX 450h+ er in vol ornaat en ook de NX, UX en ES staan er, naast de sportieve LC cabrio.
Autonieuws BMS2023 93MINI

Er zijn 5 MINI’s te bekijken op de stand, waarvan de Concept Aceman de opvallendste zal zijn.
Autonieuws BMS2023 101Nissan

Voor Nissan staat 2023 verder in het teken van de nieuwe motortechnologie e-Power, waarmee elektrisch kan gereden worden zonder opladen. Naast de met die technologie uitgeruste X-Trail, die er een Belgische première beleeft, staat ook de Qashqai e-Power op de stand. Natuurlijk toont Nissan er ook de elektrische Ariya, de Juke Hybrid, de elektrische Townstar en als extraatje ook de Ariya Single Seater concept car.
Autonieuws BMS2023 88Subaru

Voor Subaru is het autosalon nog eens de gelegenheid om zijn beperkte en al bij al nog steeds ondergewaardeerde gamma (met de Forester, XV en Outback) aan het grote publiek te tonen. Belangrijke nieuwigheid is vanzelfsprekend de Solterra, een EV die als tweelingbroer van de elektrische Toyota bZ4X met de nodige kwaliteiten kan uitpakken. Met de Subaru 360 staat er ook een oldtimer op de stand.
Autonieuws BMS2023 84Toyota

Toyota focust in Brussel – hoe kan het ook anders – vooral op de zelfopladende hybrides. Het merk toont in totaal 15 auto’s op zijn stand van 1.200 m2. Daarbij ontbreken de bestsellers Yaris en Yaris Cross, Corolla, Corolla Touring Sports en Corolla Cross, C-HR en RAV4 en de andere modellen uit het uitgebreide gamma natuurlijk niet, maar krijgen we jammer genoeg de gloednieuwe (plug-in hybride) Prius nog niet te zien. De elektrische bZ4X en de Mirai op waterstof staan er natuurlijk wel. 
Autonieuws BMS2023 95Paleis 11

In Paleis 11 worden de verschillende merken van de D’Ieteren-groep verzameld. Het gaat dan om de automerken Volkswagen, Volkswagen Commercial Vehicles, Audi, Skoda, Seat, Cupra, Porsche, Bugatti, Bentley, Lamborghini, Rimac en Microlino maar ook om de andere producten en brands van het bedrijf zoals Lab-box (Start-up incubator), Lucien (fietsen), MyWay, Wondergroep, EDI, GoSolar en Volkswagen D’Ieteren Finance. 

De premières en concept cars

Audi pakt in Paleis 11 uit met de concept cars Skysphere en A6 e-tron, terwijl Cupra er de Urban Rebel concept toont, Volkswagen met de ID.XTREME en de ID.Space Vizzion twee concepts showt én bij Skoda de Vision 7S-concept car te bekijken is.

Audi

De Audi-stand toont 14 verschillende modellen en staat zo goed als volledig in het teken van de elektrificatie met onder meer de  voor het eerst bij ons tentoongestelde, gloednieuwe en nog steeds in Vorst gebouwde Q8 e-tron en Q8 e-tron Sportback. Die modellen kon  Autonieuws trouwens al testen.
Autonieuws BMS2023 113Bentley

Bij Bentley kan je wegdromen bij de Bentley Flying Spur Hybrid. Het tweede Bentleymodel in Brussel is veel ouder, namelijk een 4/8L uit 1930. 
Autonieuws BMS2023 122Bugatti

Ook bij Bugatti is er nieuw en oud in Brussel. Naast de indrukwekkende Chiron Super Sport staat de Type 35 er tentoongesteld.
Autonieuws BMS2023 124Cupra

Naast de Urban Rebel Concept Car toont Cupra de elektrische Cupra Born, de Formentor, Leon Sportstourer en de elektrische Leon e-Racer raceauto.Autonieuws BMS2023 117

Lamborghini

Lamborghini’s grootste concurrent, Ferrari, ontbreekt in Brussel. De Italianen uit Sant’ Agata Bolognese hebben het rijk dus voor zich alleen en tonen er de Huracan Sterrato naast een oldtimer uit de rijke Lamborghini-geschiedenis.
Autonieuws BMS2023 129Mircolino

De door D’Ieteren bij ons ingevoerde Micro Microlino is een retromodern elektro-autootje met plaats voor twee die tot 90 km/h haalt en met de grootste batterij tot 230 kilometer ver raakt. Designmatig is het een moderne interpretatie van de klassieke BMW Isetta uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.
Autonieuws BMS2023 133Porsche

In Paleis 11 staan vier Porsches. Het gaat om de Macan de door ons pas nog geteste Panamera, de Taycan en natuurlijk ook de 911, in dit geval in de ultrasportieve GT3 RS-variant.
Autonieuws BMS2023 120Rimac

Brussel is ook dé gelegenheid om kennis te maken met de elektrische Rimac Nevera, een supercar uit Kroatië met 1.914 pk en 2.360 Nm.
Autonieuws BMS2023 131Seat

Seat komt naar Brussel met drie auto’s naar Brussel. Het gaat om de Ibiza, de Arona en de Ateca. De Leon staat er niet in Seat-uitvoering maar is wel te bekijken bij zustermerk Cupra.
Autonieuws BMS2023 118Skoda

Met de Vision 7S concept car toont Skoda de designrichting die het merk uitgaat in de toekomst en versterkt het zijn elektrificatie-ambities, maar ook het huidige gamma is present, met de elektrische Enyaq en Enyaq Coupé, de Fabia, Scala, Octavia, Karoq, Kamiq, Kodiaq en Superb.
Autonieuws BMS2023 110Volkswagen

Volkswagen gaat ervoor in Brussel, met maar liefst 32 auto’s. Dat zijn natuurlijk de Polo, Golf, Passat, Arteon en Arteon Shooting Brake, Tiguan, Taigo, Golf en Golf Variant, T-Roc en T-Roc cabrio, de T-Cross, de Touareg, de Caddy en de Multivan, de Transporter en de Crafter maar ook de elektrische familie met de ID.3, ID.4, ID.5, ID.Buzz (in personenwagen- en bedrijfsuitvoering) én de ID. Space Vizzion en ID. Extreme concept cars. Gloednieuw is ook de van de Ford Ranger afgeleide Amarok pick-up.
Autonieuws BMS2023 105Praktisch

Het salon begint op vrijdag 13 januari met de persdag en de feestelijke opening, en opent vanaf zaterdag 14 januari zijn deuren voor het grote publiek. Op zondag 23 januari zit de honderdste editie erop, na hopelijk minstens 300.000 bezoekers. Dat is het objectief dat organisator Febiac vooropstelde.

Via deze link kan je je toegangskaarten kopen. De inkomprijs bedraagt € 15 voor een volwassene en € 10 voor wie tussen 6 en 15 jaar is. Tot 6 jaar is de toegang gratis.

Een parkeerplaats op parking C kost maar liefst € 10, wat echter niet de fout is van organisator Febiac, maar van Brussels Expo die de parking beheert. Om die som minder zwaar te laten aankomen is het dus aangewezen om de auto’s goed te vullen. 

Gelukkig is de Heizel ook met het openbaar vervoer bereikbaar via tramlijn 7 en metrolijn 6, halte Heizel).

Er zijn negen publieksdagen, van zaterdag 14 tot zondag 22 januari 2023. Het salon is dagelijks open van 10 tot 19 uur met nocturnes tot 22 uur op 16 en 20 januari. Alle praktische info is te vinden op www.autosalon.be.

Deel op

Lees meer over

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.